Aurinkoisen ja lämpimän kesän jälkeen työt ovat kutsuneet valtaosaa ihmisistä jo takaisin sorvin ääreen. Ajattelen muutaman työviikon jälkeen, että töihin on tullut akkuja ladanneita ja toisaalta myös kovaan ”hässäkkään” palanneita ihmisiä. Työtä katsotaan ihan eri näkökulmasta levänneenä kuin väsyneenä. Uudet näkökulmat vievät haastavissa tilanteissa eteenpäin ja nähdään valopilkkuja ympärillä. Näitä valopilkkuja meidän tulee vaalia ja ottaa jatkuvia palautumishetkiä arkeen. Palautumishetkien ei tarvitse olla pitkiä lomia vaan ne voivat olla arjen lomassa otettuja ajallisesti lyhyitä aikoja. Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen onko vapaa-aika palautumista tuovaa vai vievää. Mustikkametsässä oleminen voi olla toiselle palauttavaa ja toiselle rasittavaa puuhaa.

Tuohon hässäkkämoodiin on helppo ajautua. Selkeät tavoitteet auttavat priorisoimaan tekemistä. Pieni pysähtyminen esimerkiksi aamuisin voi rauhoittaa kaaosmaista tunnelmaa. Pieni pohdinta mikä on tänään tärkeää auttaa selkiyttämään tunnetta siitä ettei kaikkea ole tarkoituskaan tehdä samana päivänä. Yksiselitteisesti lomalta paluu ei ole ihan mutkatonta. Esimerkiksi uni- ja ruokailurytmit voivat olla vielä kesämoodissa. Pienet kuopat lomalta paluussa kuuluvat asiaan, mutta toimiva työyhteisö ja hyvä esimiestyö auttavat saamaan työhalusta kiinni.

Yläkoululainen oli kuvannut kouluelämää näin: ”siellä vaan on niin hirmu mukavaa”. Tätä kommenttia pohdimme yhdessä työnohjauksessa ja totesimme, että tähän hirmu mukavaan tulee pyrkiä töissäkin. Loman jälkeen on kiva palata toimivaan työyhteisöön, jossa luotetaan, arvostetaan, ollaan positiivisella asenteella, omataan hyvät vuorovaikutustaidot sekä ollaan motivoituneita omaan työhön.

Loman jälkeen voi tehdä vaikka pieniä, ei uuden vuoden, mutta puolen vuoden lupauksia. Omalla kohdallani lomanjälkeiset kiinnekohdat ovat huomioin kiinnittäminen säännölliseen ruokailuun, monipuolisempaan liikkumiseen sekä riittävään uneen. Yksi naishenkilö oli ottanut omaksi tavoitteeksi säännöllistää sähköpöydän käyttöä sekä tauottaa työtä pienellä kävelyllä. Erittäin hyviä työhyvinvoinnin huomion kohteita.

Sähköpöydän käyttö on todella hyödyllistä ja vaatii itsensä muistuttamista. Hirvittävän helppoa on istahtaa työskentelemään totuttuun tapaan vaikka tiedämme sähköpöydän käytön hyötyjä. Ying Gaonin biomekaanikan väitöskirjan (2017) mukaan säädettävällä työpisteellä työskentelevien työkyky oli istumatyöpisteellä työskenteleviä parempi. Selkä ja hartiat pysyivät paremmassa kunnossa tutkittavien oman arvion mukaan.

Metitään mikä meistä töissä on hirmu mukavaa ja vahvistetaan sitä. Aurinkoisia elokuun päiviä!