Ennen joulua työstimme yhden ryhmän kanssa ajatuksia ja vähän haasteitakin ajan hallinnasta, pohdimme johtajan tehokasta ja tasapainoista ajankäyttöä. Ryhmällä oli paljon kokemusta ja hyväksi todettuja tapoja ajankäytön hallintaan. Erityisen ilahduttava oli tarina, jossa henkilö oli hetkellisesti ollut tyytyväinen omaan ajankäyttöönsä. Hienoa! Tämä aihe palasi mieleeni vielä uudelleen loman jälkeen.

Ajankäytöstä on keksitty erilaisia työkaluja ajan hallinnan helpottamiseen. Erilaisista työkaluista voikin etsiä itselle sopia vinkkejä arjen helpottamiseen.  Sydänmaanlakka (2012) kirjoittaa kirjassaan Älykäs johtaminen 7.0., että kyse ei ole ajan hallinnasta vaan enemmän kokonaisvaltaisesta itsensä johtamisesta. Ajanhallinnassa siirrytään häneen mukaan enemmän oman energian, merkityksen, tarkoituksen ja syvän motivaation ja innostuksen hallintaan. Huomioitavaa on myös erilaisten sukupolvien suhtautuminen ajan hallintaan.

Ajan tai kiireen hallinta on mielenhallintaa. Aikaa on kaikilla saman verran, omissa käsissämme on se kuinka priorisoimme tavoitteet ja tehtävät. Gobeyn ajankäytön hallinnan nelikenttä on tähän oivallinen työkalu.